:
YURAN


POLISI PEMBAYARAN YURAN PERSEKOLAHAN  MITT

Pembayaran yuran boleh dilakukan melalui salah satu kaedah berikut :
i)Tunai
ii)Cek
iii)Bank in
iv)Pindahan bank (account transfer)

Bagi pembayaran yuran, ibu bapa dan penjaga boleh merujuk maklumat akaun sekolah seperti di bawah:
• Bank Islam 01087010012391
• Maahad Tarbiah Wat Tahfiz ( MITT ) Sdn Bhd

Pembayaran melalui kaedah ii, iii, iv adalah sangat digalakkan.

Segala resit atau bukti pembayaran hendaklah diserahkan kepada kaunter pembayaran sekolah ataupun dihantar melalui e-mail di pejabatmitt@gmail.com

Resit rasmi perlu diterima oleh setiap pembayar sebagai bukti pembayaran

Semua yuran yang berkaitan dengan pendaftaran masuk bagi sesi baru dan yuran pengajian bulanan perlu dibayar sebelum 1 Januari tahun sesi baru. Jika ibu bapa gagal membuat bayaran , murid tidak dibenarkan masuk kelas dan diberi tempoh seminggu untuk menjelaskan hutang tersebut.

Ibu bapa yang gagal menjelaskan yuran pada tarikh yang ditetapkan tanpa sebarang surat atau makluman kepada sekolah, surat peringatan akan dikeluarkan.
Tunggakan yuran – Tindakan terhadap mereka yang mempunyai tunggakan yuran adalah seperti berikut :
1. Peringatan pertama – jika sebulan tertunggak.
2. Peringatan kedua – jika dua bulan tertunggak.
3. Notis 7 hari – jika 3 bulan atau lebih, tertunggak .
4. Penahan murid daripada memasuki kelas peperiksaan akan dibuat jika tiada tindakan atau apa-apa surat rayuan oleh ibu bapa/penjaga ke atas notis 7 hari.
5. Jika ibu bapa ingin memberhentikan pembelajaran anaknya kerana tunggakan yuran, dokumen yang berkaitan tidak akan diberi.
• Bagi kes penahanan murid (rujuk 4) dan permohonan berhenti (rujuk 5), cara penyelesaian hanyalah dengan membayar penuh segala hutang yang ada.
• Yuran lama tertunggak – Notis peringatan pada bulan November perlu dikeluarkan kepada ibu bapa yang berhutang bahawa murid berkenaan tidak dibenarkan masuk sekolah untuk sesi baru (contoh 2019).
• Bagi murid yang sakit atau cuti berpanjangan – Jika ibu bapa masih berminat untuk meneruskan persekolahan sama ada pada tahun sama atau tahun yang berlainan, yuran pengajian perlu terus dibayar. Jika ibu bapa tidak berminat untuk meneruskan persekolahan, mereka perlu berhenti dan mendaftar semula untuk kemasukan baru selepas itu. Penerimaan untuk mendaftar bergantung kepada kekosongan tempat belajar.

SENARAI YURAN

Keterangan :

YURAN PERSEKOLAHAN TIDAK TERMASUK BUKU, PAKAIAN DAN YURAN PEPERIKSAAN UTAMA :
(UPKK, UPSR, SDEA, SMRA, PT3, SMA, SPM, STAM)